Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

wtorek, 11 grudnia 2012

Ekstrakt cytrynowy i pomarańczowy

W bardzo prosty sposób możemy sami wykonać ekstrakt cytrynowy lub pomarańczowy. Oba świetnie spełnią swoją rolę jako gwiazdkowe prezenty dla rodziny i znajomych. A i wy same będziecie zachwycone dodając do swoich wypieków naturalne aromaty zamiast sztucznych. Przepis wyszperany u bezbłędnej Doroty z MW :)




Składniki:
na 250 ml
  • 125 ml wódki
  • 125 ml wody
  • skórka z dużej pomarańczy lub cytryny (może być też limonka)



Owoc dokładnie umyć i sparzyć. Obrać ze skórki i dokładnie usunąć białą podskórkę (albedo), gdyż jest gorzka. Skórkę drobniutko pokroić. Zalać mieszanką wody i wódki. Przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, wstrząsając od czasu do czasu.

Ekstraktu można używać po 2 miesiącach od jego sporządzenia. Po tym czasie będziemy mieć pewność, że uzyskał on pełnię aromatu. Spożyć przed upływem roku.







1 komentarz:

  1. Też zrobiłam jakiś czas temu, ale jeszcze nie uzywałam wiec nie wiem jak wyszło. Etykiety wystrzałowe!!

    OdpowiedzUsuń

print