Składniki:
na 4 sztuki
- 100 g masła/ margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego (1 opakowanie)
- 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego (1 opakowanie)
- 2 twarde gruszki
Masło, mąkę, cukier i sól energicznie zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podzielić je na 4 części, rozwałkować na 3-4 mm i wyłożyć nim natłuszczone tarteletki. Ciasto nakłuć widelcem.
Serek homogenizowany zmieszać z budyniem. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Tarteletki wypełnić masą budyniową. Na wierzchu ułożyć gruszkę (można także gruszką przełożyć masę w tarteletce kończąc gruszką na górze).
Tarteletki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut (aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią). Podawać wystudzone, oprószone cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.
Pycha.
OdpowiedzUsuń