Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

środa, 24 października 2012

Tarteletki gruszkowo-budyniowe

Kilka dni temu robiłam sakiewki gruszkowe. Dziś mała przeróbka.  Zmieniamy formę, ciasto francuskie na kruche, a reszta bez zmian - czyli szybko, łatwo i smacznie!!




Składniki:
na 4 sztuki

  • 100 g masła/ margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego (1 opakowanie)
  • 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego (1 opakowanie)
  • 2 twarde gruszki

Masło, mąkę, cukier i sól energicznie zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podzielić je na 4 części, rozwałkować na 3-4 mm i wyłożyć nim natłuszczone tarteletki. Ciasto nakłuć widelcem.

Serek homogenizowany zmieszać z budyniem. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Tarteletki wypełnić masą budyniową. Na wierzchu ułożyć gruszkę (można także gruszką przełożyć masę w tarteletce kończąc gruszką na górze). 
Tarteletki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut (aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią). Podawać wystudzone, oprószone cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.





1 komentarz:

print