Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 22 października 2012

Kokosanki

Chrupiące na zewnątrz i lekko wilgotne w środku. Nie bardzo słodkie i przez to przepyszne. W sam raz na raz :) Do ich zrobienia użyłam drobno zmielonych wiórek kokosowych, ale świetne będą też te normalne. Jeśli chcielibyście pogłębić ich smak, proponuję dodać kilka kropel ekstraktu kokosowego lub rumu kokosowego.




Składniki:
na ok. 45 sztuk
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 50 g masła
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • szczypta sody oczyszczonej (czubek łyżeczki)
  • ew. zapachy, ekstrakty, rum itp :)

Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Dodać roztopione i przestudzone masło. Wiórki, mąkę i sodę połączyć ze sobą i dodać do jajecznej masy. Wymieszać. Formować nieduże kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam kokosanki! Ja też dziś je prezentowałam :) Co prawda wg trochę innego przepisu, ale ten bardzo mi się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No to zabieram się za robienie:) Mało kiedy zdarza się, że akurat wszystkie składniki są w domu!

    OdpowiedzUsuń

print