Składniki:
- kruche ciasto (może być gotowe np. z Lidla)
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki
- 100 g miękkiego masła
- 3-4 średnie jabłka (mogą być też np. gruszki)
- 4 łyżki konfitur morelowych
- 1 łyżka jasnego miodu (np. lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy)
- 1 łyżka wody
Formę do tarty wyłożyć ciastem (dno i boki). Ponakłuwać widelcem.
W misce drewnianą łyżką utrzeć masło i cukier. Dodać jajko, zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masą migdałową równomiernie pokryć kruche ciasto. Obrać jabłka i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki i ciasno ułożyć na masie migdałowej formując koło. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.
W rondelku podgrzać konfitury, miód i wodę. Poczekać aż trochę odparują. Gdy upieczona tarta wystygnie, pokryć ją ciepłymi konfiturami.
czy zamiast ciasta kruchego moze byc francuskie?
OdpowiedzUsuńOczywiście, ciasto francuskie także świetnie się tu sprawdzi.
OdpowiedzUsuń