Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

piątek, 28 września 2012

Jogurtowa galaretka truskawkowa

Super łatwa, szybka i zdrowa przekąska dla dzieciaków i nie tylko. Świetna alternatywa dla klasycznej galaretki. Można wykorzystywać różne owoce i mieszać smaki tworząc tym samym własne smakowe kombinacje.




Składniki:

  • 600 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego - przepis tutaj
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g żelatyny
  • 1/4-1/3 gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Truskawki zmiksować blenderem, dodać jogurt naturalny i cukier. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlać rozpuszczoną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę blenderem.

Masę truskawkową wlać np. do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Formę wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie wyjąć galaretkę i pokroić w kostkę.




Przepis ten świetnie nadaje się do wykorzystania na tort z okazji pierwszych urodzin. Dziś mój syn kończy roczek i właśnie zrobiłam mu taki "torcik" w kształcie serduszka - szybciutko zjadł swoją porcję i chciał więcej :)







2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest, ale w smaku i konsystencji w ogóle jej nie przypomina :)

      Usuń

print