Składniki:
- 600 g truskawek (mogą być mrożone)
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego - przepis tutaj
- 1 łyżka cukru
- 25 g żelatyny
- 1/4-1/3 gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Truskawki zmiksować blenderem, dodać jogurt naturalny i cukier. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlać rozpuszczoną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę blenderem.
Masę truskawkową wlać np. do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Formę wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie wyjąć galaretkę i pokroić w kostkę.
Przepis ten świetnie nadaje się do wykorzystania na tort z okazji pierwszych urodzin. Dziś mój syn kończy roczek i właśnie zrobiłam mu taki "torcik" w kształcie serduszka - szybciutko zjadł swoją porcję i chciał więcej :)
wyglada jak guma mamba! :))
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest, ale w smaku i konsystencji w ogóle jej nie przypomina :)
Usuń