Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Muffiny bananowo-kokosowe

Niech przemówi za nimi fakt, iż mój mąż nie przepada za kokosem ani bananami w ciastach, a te muffiny bardzo lubi. Zawsze wychodzą i bardzo ładnie wyglądają. A jak smakują.... mmmm.... Po prostu rozpływają się w ustach.Chrupiące na zewnątrz i lekko wilgotne w środku. Po prostu idealne.




Składniki:
wg Evenki 
  • 110 g masła
  • 1 1/4 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2-1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 dojrzałe banany (ok. 3/4 szkl. po rozgnieceniu)
  • 1 jajko
  • + wiórki do posypania
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce połączyć ze sobą jajko i cukier. Dodać rozgniecione banany, roztopione i ostudzone masło, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy.

Połączyć ze sobą zawartości obu misek niezbyt dokładnie mieszając :) Ciasto nakładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (przynajmniej do 3/4 wysokości - z podanej porcji otrzymałam 10 sporych muffinek).  Na wierzchu posypać wiórkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 25 minut. Muffinki powinny zezłocić się. Ja wykonuję dodatkowo zawsze próbę patyczkową :)






     

2 komentarze:

  1. uwielbiam połączenie banana i kokosu :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lecę wypróbować ten przepis. Zamiast zezłocić przeczytałam zezłościć... brawo ja :)

    OdpowiedzUsuń

print