Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 3 września 2012

Mus ekstremalnie czekoladowy

Nie jest to propozycja dla zwykłych zjadaczy czekolady, lecz dla fanatyków czekolady, osób cierpiących na ubytek poziomu cukru w każdej komórce swojego ciała. Mus jest ekstremalnie słodki i ekstremalnie czekoladowy. Na pewno nie każdemu przypadnie go gustu. Hmmm... można było się tego spodziewać, sięgając do przepisu Nigelli :)





Składniki:
wg Nigelli Lawson

  • 170 g gorzkiej czekolady (co najmniej 60%)
  • 340 g białej czekolady
  • 285 g mlecznej czekolady
  • 4,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny (Nigella użyła 1,5 łyżeczki ale wg mnie to zbyt mało)
  • 1,5 szklanki mleka

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksować 1,5 szklanki śmietany kremówki. W 0,5 szklanki gorącego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny. Do czekolady dodać mleko z żelatyną i wymieszać. Czekoladową mieszankę wlać do śmietany i zmiksować. Rozlać do pucharków/ kieliszków/ szklanek/ itp do 1/3 ich wysokości*. Wstawić do lodówki do stężenia.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksować 1,5 szklanki śmietany kremówki. W 0,5 szklanki gorącego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny. Do czekolady dodać mleko z żelatyną i wymieszać. Czekoladową mieszankę wlać do śmietany i zmiksować. Delikatnie rozlać masę w ilości 1/3 pucharka/ kieliszka/ szklanki/ itp uważając, by nie uszkodzić wcześniejszej warstwy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksować 1,5 szklanki śmietany kremówki. W 0,5 szklanki gorącego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny. Do czekolady dodać mleko z żelatyną i wymieszać. Czekoladową mieszankę wlać do śmietany i zmiksować. Delikatnie rozlać masę w ilości 1/3 pucharka/ kieliszka/ szklanki/ itp uważając, by nie uszkodzić wcześniejszej warstwy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Efekt końcowy to potrójny mus czekoladowy. Wiem, że u mnie wygląda to nieco inaczej, gdyż z nie do końca wiadomych mi przyczyn musy z gorzkiej i mlecznej czekolady "rozwarstwiły" się :)





*Mus najlepiej serwować małymi porcjami. Zapewniam, że większej nikt na raz nie będzie w stanie zjeść :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print