Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

niedziela, 30 grudnia 2012

Ciasto cytrynowo-serowe

Torta di ricotta al limone.

Cierpkość cytryny równoważy słodycz ciasta. Rozpływa się w ustach - dosłownie!. Można podawać na ciepło lub ostudzone, oprószone cukrem pudrem. Zachęcam do jego zrobienia, gdyż na pewno wszystkich zachwyci.




Składniki:
wg Jennifer Donovan

  • 200 g ricotty
  • 175 g mielonych migdałów
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 55 g mąki
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • skórka i sok z 3 cytryn
  • 1 łyżka stopionego masła



Połączyć mąkę i migdały - odstawić. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć, otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok - odstawić.

Masło i cukier ubić na puszystą masę. Dodać żółtka i ubijać dalej, aż składniki się połączą a cała masa zbieleje. Po kolei wkładać kolejne składniki, za każdym razem czekając aż dokładnie się połączą - ricottę, sok i skórkę z cytryn, a na końcu mąkę z migdałami.

Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać je delikatnie z ciastem używając metalowej łyżki.

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować stopionym masłem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać brzegi i wstawić piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez ok. 45 minut. Ciasto powinno lekko zbrązowieć, ale w środku pozostać miękkie. Po upieczeniu pozostawić je w formie do wystudzenia. Podawać na ciepło lub przestudzone, oprószone cukrem pudrem.






1 komentarz:

  1. Bardzo inspirujące :D
    Pysznie się prezentuje :)
    Zapraszam na fanpage na FB: http://www.facebook.com/szybkie.gotowanie.blog

    OdpowiedzUsuń

print