Cierpkość cytryny równoważy słodycz ciasta. Rozpływa się w ustach - dosłownie!. Można podawać na ciepło lub ostudzone, oprószone cukrem pudrem. Zachęcam do jego zrobienia, gdyż na pewno wszystkich zachwyci.
Składniki:
wg Jennifer Donovan
- 200 g ricotty
- 175 g mielonych migdałów
- 150 g masła o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 55 g mąki
- 4 żółtka
- 4 białka
- skórka i sok z 3 cytryn
- 1 łyżka stopionego masła
Połączyć mąkę i migdały - odstawić. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć, otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok - odstawić.
Masło i cukier ubić na puszystą masę. Dodać żółtka i ubijać dalej, aż składniki się połączą a cała masa zbieleje. Po kolei wkładać kolejne składniki, za każdym razem czekając aż dokładnie się połączą - ricottę, sok i skórkę z cytryn, a na końcu mąkę z migdałami.
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać je delikatnie z ciastem używając metalowej łyżki.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować stopionym masłem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać brzegi i wstawić piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez ok. 45 minut. Ciasto powinno lekko zbrązowieć, ale w środku pozostać miękkie. Po upieczeniu pozostawić je w formie do wystudzenia. Podawać na ciepło lub przestudzone, oprószone cukrem pudrem.
Bardzo inspirujące :D
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
Zapraszam na fanpage na FB: http://www.facebook.com/szybkie.gotowanie.blog