Składniki:
wg Doroty z MW
- 230 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 2 łyżki zmielonych liści herbaty Earl Grey
- skórka otarta z jednej pomarańczy*
Masło ubić na gładką masę. Stopniowo dodawać do niego cukier i sól. Mąkę należy zmieszać ze zmielonymi liśćmi herbaty i powoli dodać do maślanej masy razem ze skórką otartą z pomarańczy. Zmiksować.
Ciasto należy podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o średnicy ok. 3 cm. Wałki owinąć w papier do pieczenia i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i pokroić je w 4 mm plasterki. Ciastka układać w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zrumienienia się brzegów (około 12-15 minut).
* Należy pamiętać, że przed otarciem skórki (dotyczy to także cytryn), owoc należy umyć i sparzyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz