Składniki:
wg Maya Barakat-Nuq
- kruche ciasto migdałowe (użyłam zwykłego gotowego ciasta kruchego)
- 2 kg owoców - jabłek kompotowych i gruszek
- 125 g cukru (w zupełności wg mnie wystarczy 100 g zwłaszcza jeśli używamy w przepisie gruszek a nie samych jabłek)
- 50 g masła
- 1 laska wanilii
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- torebka cukru waniliowego (lub domowego cukru waniliowego)
Formę do tarty wyłożyć ciastem i wstawić do lodówki.
Gruszki i część jabłek obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Włożyć do garnka, dodać cukier i masło. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i na pół. Wybrać nasionka i te razem z laską włożyć do garnka. Smażyć na wolnym ogniu przez 15 min. często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10 minut.
Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cząstki. Na podpieczony spód wyłożyć usmażone owoce. Na wierzchu ułożyć cząstki surowych jabłek. Śmietankę kremówkę roztrzepać z jajkiem i cukrem waniliowym. Wierzch tarty polać przygotowanym sosem waniliowym. Piec przez 25-30 minut. Świetna jeszcze lekko ciepła lub na zimno.
i jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń